Top 2000; Goodnight Saigon – Billy Joel

2012

Top 2000: Billy Joel – Goodnight Saigon.

Een wirwar aan herinneringen. 1983: Andreas College. Annette liet het nummer op school aan ons horen. Het moest. Ondanks mijn weerstand tegen iets verplichts, was het nummer te indrukwekkend om te negeren.

Een paar jaar later bij een vriendinnetje op haar slaapkamer. Ze had die verzamelaar van Billy Joel, of bespraken we alleen de nummers op dat album?

Luisterde zostraks liggend op de bank. Mijn ogen gesloten. Beelden van de Vietnamoorlog die ik alleen ken van films en tv series. Vooral van ‘Full Metal Jacket” De film die ik op mijn uppie in de bioscoop bezocht. Kwam er bijna net zo woest uit als na het zien van “Schindlers List.”

De stereo stongoodnightsaigond op volle kracht. Ik droomde weg in flarden, hoorde knallen van het vuurwerk op afstand. Zware donders.

Denk aan de Nederlandse veteranen. Sommige hebben het deze dagen zwaar. Hun associaties met vuurwerk zijn totaal anders dan die van mij. Ze schrikken, slapen slecht. De geluiden proberen ze weg te krijgen met koptelefoon en luide muziek. Ze waren niet in Vietnam, wel in Libanon, de Balkan of Afghanistan.

Door de tekst van Goodnight Saigon, letterlijke getuigenissen van Amerikaanse veteranen, begrijp ik iets van hun afkeer van vuurwerk. De knallen doet hen opschrikken, maakt ze plots alert. Herinneringen die onverwachts en ongewild binnen vallen. Als een repeterende nachtmerrie die maar niet wil verdwijnen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s