Kerstgedachte

 

Michels heeft het ooit geroepen: “voetbal is oorlog” Alhoewel, een kleine nuance is op zijn plaats, naar alle waarschijnlijkheid heeft hij in een interview ooit gezegd:” Topvoetbal is net zoiets als oorlog. Wie te netjes blijft, is verloren.’’ Hij is jarenlang met zijn uitspraak achtervolgd.

Een echte voetbaloorlog is er ooit ook geweest. In 1969 tussen El Salvador en Honduras. Er waren al fikse spanningen over een weer. Na een beslissingswedstrijd tussen de twee landen voor kwalificatie van het WK 1970 gaat het mis. Na 4 dagen komt er al vrij snel een einde aan, er zijn dan wel zo’n 2000 slachtoffers gevallen.

De eerste Wereldoorlog 1914. De Duitsers vochten tegen Britten, Fransen en Belgen. Kerstavond. Iedereen lag in zijn loopgraven. Een aantal Duitsers begonnen ‘Oh Tannenbaum.” te zingen. Een jonge Duitse soldaat werd het niemandsland ingestuurd, 1 Engelsman deed hetzelfde. Ze spraken wat af. Een staakt het vuren voor de volgende dag.

Op een aantal plaatsen werd er de volgende, eerste kerstdag gevoetbald. Duitsers en Britten. Een bal werd gemaakt van een opgevulde hoed of zak. Doelen werden gemaakt van stokken van brancards.

Een kort moment van menselijkheid in een van de wreedste oorlogen. Het kon toen, het kan nog steeds. Voetbal als vrede.

In 1983 schreef Paul McCartney het nummer “Pipes of Peace.” Het clipje gebaseerd op de gebeurtenissen van de 1e kersdag 1914.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s