Messi

Messi geblesseerd en mijn oorlogswond speelt weer op.
Waarom vindt ik dit zo erg? De voornaamste: Zo kan hij misschien het record van Gerd Muller, 85 goals imessin een kalenderjaar uit 1972, niet verbreken.
1974 de WK finale. Ik was 7 en een beetje. Hoe veel herinnering authentiek is en wat later opgebouwd is weet ik niet goed. De vader en moeder aller voetbalnachtmerries.
Mijn hart klopte synchroon met die van mijn vader. De aftrap, Nederland aan de bal, Cruyff soleerde en werd gevloerd.
Penalty. Neeskens. Hard en door het midden. De kalk van de stip vloog omhoog. Dit schot was het hardste dat ik ooit had gezien. De bal stuiterde terug uit het net. Neeskens schoot voor de zekerheid de arme bal nog maar een keer in de goal.
Toen de Duitsers aftrapten dwarrelde de kalk nog voor Sepp Meiers ogen
De geschiedenis herhaalde zich omgekeerd. Breitner maakte gelijk, ook een pennel. Deze was geplaatst, treiterig bijna.
Waarom dook Jongbloed niet? Er kwam een knoop in mijn maag. Er klopte iets niet. De angst vrat door als een hevig maagzuur. De wondercombinaties van Nederland hadden geen effect op die vermaledijde Duitse vechtmachine. Uit fatsoen voor zoveel schoonheid hadden ze moeten capituleren, ja capituleren. Ze verdomden het.
Vanaf die 43ste minuut kroop de knoop in mijn maag omhoog en verstikte me. Het voorgevoel kwam uit. Gerd Muller werd aangespeeld door Bonhoff op 6 meter van de goal. Hij nam hem slordig aan. Maar toen. Met zijn rug naar de goal. Hij deed wat alleen “Der Bomber” kon doen. Hij scoorde op die ploerterige, slordige, drammerige maar o zo effectieve wijze. Als ik toen een mitrailleur had gehad, had ik hem leeggeschoten. Al moet ik zeggen dat voordat ik de veiligheidspal had gevonden…..afijn.
Duitsland was wereldkampioen.
Dat record dus, van de door mij meest gehate speler uit mijn geheugen. Messi, alsjeblieft, krabbel weer op en doe het. De fijnste pleister op mijn oorlogswond.
(Een paar citaten en delen van citaten zijn gehaald uit het boek “Schiet neer die bal” van Jan Koesen.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s