Amateurvoetbal vs Champions League

 

Waarom ga ik liever naar amateurvoetbal kijken dan naar een voorronde Champions League op tv?

Gisteravond werd het weer eens kristalhelder. Jurjen, ik en zijn schoolmaatje, die ook blijft slapen, gaan op de fiets naar Drachtster Boys. Hun maagjes gevuld met aardappels, bloemkool en een worstje.

amateurfred

Een gefragmenteerde familiereunie. Pa staat voor de kantine al toe te kijken. Ik leg mijn arm om zijn schouder: “Hoi”, “Dag jongen.”

Mijn moeder zit recht tegenover hem. Aan de andere kant van het veld op de tribune. 40 meter rechts van me zit broer Fred rond de dug out. Dichtbij genoeg om alles letterlijk te kunnen verstaan. In kleine kring moet ik hem wel eens uitleggen dat we niet op het veld staan en ik hem prima kan verstaan met 20 decibel minder volume.

Genoeg bekenden langs de lijn; vakanties, Epke Z. en het aankomend seizoen worden besproken. De wedstrijd is hoofd-en bijzaak tegelijk. 1 voetbalmoment rechtvaardigd ons bezoek alleen al. Een crosspass van een Drachtster Boys speler die nog officieel A- junior is, doet me watertanden. Van rechtsachter naar linksvoor over 40 meter, op de buitenkant van de wreef genomen met kracht, gevoel en effect. Het past precies.

Jurjens vriendje komt aan strompelen. Het werd al aangekondigd. “Hij bloed, hij bloed!” Met slippers aan voetballen op bestrating kan verkeerd aflopen. Een haastige pleister is snel geplakt op de grote teen. Onvoldoende. Er moet toch verband aan te pas komen.

Tegen het donker terug. Het fietspad, omzoomt door hoge struiken. Brulgeluiden en de mededeling dat dit ’s avonds “Het Berenpad” is maakt dat de heren het “toch een beetje eng” vinden. Bij het bruggetje neemt Jurjen het over En dit is het “Krokrodillo Bruggetje.” Vlak bij huis worden een zestal prepubers vrolijk aan de kant gefietsbeld.

Binnen 5 minuten liggen ze te knarren.

“Was er Champions League vanavond?” Niks gemist.

(geschreven augustus 2012)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s