4 en 5 mei, hoe voelt dat?

 

Mijn zoon Jurjen, 14 jaar,  twijfelt of hij vanavond met zijn moeder naar de dodenherdenking gaat. Ik spoor hem aan met een: “Het is niet echt leuk of zo, maar goed als je gaat.”

Dat hij het al overdenkt is een prestatie, ik zie zijn generatiegenootjes in het park terwijl ik met de hond uitga. De begroeting is aller onthartelijkst. Twee 14 a 15 jarigen begroeten elkaar met een “hee sletje” en een “hee hoertje.”

Mijn beppe van mijn vaders kant sprak overigens nog steeds over “die moffen” als ze het over Duitsers had. De vreugde van mijn pake na de winnende halve voetbalfinale in 1988 sprak ook boekdelen.

Mijn andere pake en beppe hadden een Joodse onderduiker tijdens de oorlog, op de boerderij in de buurt van de Wilp. Veel informatie kreeg ik nooit.

Mijn vader loopt mee in de stille tocht vanavond. Zelf ben ik wel regelmatig bij de herdenking geweest. Wat was het soms lastig om het juiste gevoel te krijgen, als je al precies wist wat dat gevoel precies zou moeten zijn.

Het hielp wel dat de (ex) voorzitter van Drachtster Boys er jaren stond. Hij zat in het verzet zo bleek.

Bevrijding-Leeuwarden-1945Wat mooi is, is dat de trainingen op 4 mei nu wel doorgaan, na een jarenlang verbod. Op het terrein voor de kantine wordt verwacht dat alle spelers zich daar verzamelen voor de twee minuten stilte.

Wellicht brachten twee totaal verschillende films het wel teweeg. “The wave” uit 1981 en “Schindler’s list” uit 1993. “The wave” kwam uit een totaal onverwachte hoek, hoe makkelijk het is om een totalitair regime bij elkaar te manipuleren. “Schindler” bracht een woede in me naar boven die ik nauwelijks kende.

Het andere moment was de viering van de bevrijding in 1995. Een stoet bevrijders, voornamelijk Canadeze oud strijders reden in colonne in jeeps en ander materieel door Drachten. De oude koppies waren tijdens hun trip zienderogen jonger geworden. Het enthousiasme langs de route raakte ze op een prachtige manier.

Ik begreep het op dat moment, vooral dat velen ontbraken. De mooiste bevrijdingsdag die ik meemaakte. Niet te vergelijken met die echte…

Hoe kunnen we dit koesteren?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s