Drie generaties ijspret en kletspoten

 

De ijspret begon. Jurjen, 9 jaar, was met een paar vriendjes bij een nabijgelegen vijver. Instructies: Niet dicht bij het eendenwak komen. Hij kwam thuis met een kletspoot tot aan zijn knie. Het wak was dicht en erg dun zo bleek.

Een gevecht tussen trots om zijn avontuurlijkheid en ouderlijke ongerustheid. De straf: Deze winter niet alleen bij de vijvers.

Bij invallende dooi na schaatspret waren wij eind jaren ’70 bij de zuiderijsbaan of de vijvers van Drachtster Boys te vinden. Met een groep “walsen,” tegelijk stampen op het zwakker wordende ijs. We probeerden schotsen te maken om er daarna 1 voor 1 overheen te lopen. Je moest snelheid houden en de grotere schotsen kiezen, anders werd je nat.

Van mijn moeder mochten we 1x per dag met een kletspoot thuiskomen. Na de eerste waren we 10 minuten wat voorzichtiger. Droge kleren aan. De drang was te groot. We deden na het onvermijdelijke dan ook onze broek en voetbalkousen uit in de vrieskou. De natte kleding sloegen we “droog” tegen een oude populier. Stiekem het huis binnen sluipend en de kleding onder in de wasmand proppen. We dachten echt dat mijn moeder het niet doorhad.

1953. Mijn vader staat op de Drachtster vaart, ca 15 meter van hartje centrum Drachten. Hij waagt het over vrij dun ijs.  kletspotenDe fotograaf moedigt hem aan en klikt. Een paar dagen later klikt de fotograaf wederom. De ontwikkelde foto wordt namelijk namelijk overhandigd aan mijn pake.

Als het flink vriest voelt mijn vader soms even aan zijn billen. Denkend aan de ferme klappen die hij opvoedkundig van zijn vader kreeg. En hij had niet eens een kletspoot!

Geschreven: januari 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s