Wat was er van Appie en Tjacco geworden?

Van mogelijke geldboom naar kasplantje? Het staat er wreed en dat is het ook, een jong dartel voetbaltalent op weg naar Ajax 1 en wie weet hoe veel meer? Zou je ooit trots de schaal omhoog hebben gehouden?

Voor hoeveel miljoen zou je zijn verkocht naar een club in Premier League of de Primera Division?

Fijne middenvelder met een steekpass, hij droomde nog onbevangen van alles wat in de toekomst lag. De werkelijkheid: hartfalen met vreselijke gevolgen.

Het nieuws volg ik op de voet, of meer eigenlijk de reacties. Ze zijn er veel en overweldigend, het raakt me nauwelijks merk ik. Is dat gevoelloos?

Er zijn mooie, intense en geloofwaardige reacties, hier en daar wordt er ook flink uit de bocht gevlogen naar mijn idee. Het hoort erbij heet dat dan.

Mijn gedachtes gaan uit naar 1984, onze Drachtster Boys A-junior spits was Tjacco Rekker, flink Fries en rossig. Verre van gepolijst maar onze spits en dat was ie. We kregen bezoek van onze leider ergens in de zomerstop. Tjacco was ziek, ernstig en lag in het ziekenhuis. In Groningen zelfs, dat klonk extra heftig op een of andere manier.

Het ziekbed was niet erg lang, in november van dat jaar overleed onze Tjacco aan kanker. Op 17 jarige leeftijd wist ik absoluut niet hoe met zoiets om te gaan. Laat staan te weten wat ik voelde.

We gingen een keer naar het ziekenhuis en later, zo tegen het einde vermoed ik, naar hem thuis. Een paar beelden staan me nog voor, de plukken haar op zijn kussen, hij lag in bed in de woonkamer. En ook de mededeling dat bij de Motor Dragraces hij de legende, althans dat begreep ik er toen uit, Henk Vink als eerste na een race had gefeliciteerd.

Het verhaal van zijn moeder die van haar baas niet of nauwelijks vrij kreeg om haar zoon te verzorgen. Daar heb ik toen met een raar soort onbegrip en woede kennis van genomen.

Wat was er geworden van Tjacco als voetballer? Nog lang een teamgenoot in het tweede of zelfs meer? Later met ons oude groepje in de 35+? Waren we met Tjacco erbij op stap gegaan in Drachten? Zouden we het leven hebben besproken, of misschien zelfs de dood?

We zullen het nooit weten. Net als bij Appie. Door deze herinneringen begrijp ik eindelijk iets van de wreedheid en het verdriet…

 

goudenbal

 

Advertenties

Een gedachte over “Wat was er van Appie en Tjacco geworden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s