Pieter Huistra, schijnbaar bescheiden Fries voetbalfenomeen

 

Hij lijkt voor de buitenwereld bescheiden, dat is ie ook en juist niet. Pieter is een zeer gedreven mens in alles wat hij doet. Ook al kunnen mensen die hem nauwelijks kennen dat lastig beamen. Niet brutaal genoeg, dat wellicht, maar verder een winnaarsmentaliteit die ik zelden van zo dichtbij heb mogen aanschouwen.

Een groot deel van onze voetbaljeugd delen we. Bij Drachtster Boys. Ik als vrij rappe beperkte rechtsbuiten en Pieter als frele razendsnelle linksbuiten. De solo’s opmerkelijk goed, een specifieke passeerbeweging is er niet eens, op gevoel en vaak ook op pure snelheid worden rechtsbacks als figuranten neergezet. Is er in zijn jonge jeugd een manco? Wellicht dat de achterlijn halen wel eens wordt overdreven, maar ook vaak weet hij uit die positie de keeper nog te verschalken.

Wij weten in onze junioren dagen niet beter, Pieter is goed en beter dan de rest, een mogelijke prof-of interlandcarriere kon ik nooit bevroeden, een speler van Drachtster Boys, onmogelijk. Het ligt nog anders, zoiets kon je niet eens bedenken.

Een multitalent, hij korfbalde nog wel eens met kv Drachten en dat ging hem goed af, Fierljeppen, werd ie verdorie ook nog kampioen, tafeltennis in de kantine, shit hij mepte mij en velen weg.

Hij is Fries in een heerlijke dwarsheid die onder de oppervlakte ligt.

Het moment waarin ik besefte welk talent hij echt had was tijdens een euro voetbal toernooi in Groningen. Hij speelde voor jong Groningen tijdens het internationale toernooi. We zaten op de tribune, na de eerste wedstrijd waarin hij excelleerde zag je het publiek opveren als Pieter op links de bal kreeg. Bijna uitdagend nam hij de bal aan zijn voeten en verdedigers hadden geen idee wat hij ging doen.

Een mooie carriere volgde onder andere ; Groningen, Veendam, FC Twente, Glasgow Rangers , Hiroshima San Frecce. 8 interlands waarvan ik een paar mocht zien in het eggie. In Glasgow was en is hij nog steeds zeer geliefd met vijf kampioenschappen op rij.

Als trainer diverse omzwervingen, in Nederland als hoofdcoach bij FC Groningen en de Graafschap, daarna veel buitenlandse uitstapjes.

Mijn persoonlijk herinneringen zijn er veel, thuis bij de familie Huistra waar de begane grond een oorlogsterrein leek voor alle balsporten die je maar kon bedenken, zijn altijd geinteresseerde ouders. Bij elke ontmoeting een aantal gemeende vragen, “hoe is het met…meestal familie of mijn relatie van dat moment.

Helaas moest ik vaak eerder gegeven meningen bijstellen en toegeven, soms zelfs na jaren. De eerste winst van Boris becker in 1985 wist Pieter al, mijn walging over Arjen Robben zijn spel werd gelogenstraft. De karatetrap van Cantona, die ik daarom haatte, maar Pieter meteen in perspectief zag.

Het geeft alleen maar aan hoe Pieter toen en nu was. Hetzelfde als oude vriend, maar zich altijd persoonlijk ontwikkelend, ook al klinkt dat jeukerig.

Ja, ik ben heel nieuwsgierig hoe deze Fries om utens ooit, en niet te lang wachten, zich laat zien als trainer van sc Heerenveen. Ik ga me er vanzelfsprekend mee bemoeien als ik de kans krijg. Wat zijn de adviezen?pieter

Laat zien wie je bent en wat je denkt, wees Fries, Pieter en eigenwijs. Dat ben je en maakt je wie je bent. En om trots op te zijn.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s