Binnenplaatsjesvoetbal

De ontvangst is vrolijk en licht intimiderend. Een aantal van ons ploegje zijn hier al eerder geweest. We zijn filmsterren voor een zeer select publiek. Minimaal 30 camera’s volgen ons gedurende deze maandagavond. Mobieltjes blijven in de auto, legitimatie gecheckt. 

Na 6 deuren die weer hermetisch achter ons sluiten zijn we in de kleedkamer. We bereiden ons voor op een paar potjes 5 tegen 5 voetbal op een binnenplaatsje. Die van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag, kortweg de Van Mesdagkliniek.

Onze tegenstanders zijn hun vrijheid voor lange tijd kwijt, enkelen voor zeer lange tijd. Tijdens de uitleg van een van de bewegingstherapeuten blijven de delicten onbesproken. Aan de gemiddelde lengte van de detentie voordat ze hier hun TBS behandeling krijgen kunnen we voldoende afleiden.

De eerste tegenstander van de avond is sportief gezien niet bijster interessant. Op andere vlakken des te meer. Deze ploeg is al dagen bezig met zich voor te bereiden voor deze clash. “Drachtster Boys?” merkt een van de patienten op tijdens de vrijdagmiddag training. “Da’s Hoofdklasse! “ Mede hierdoor wordt de toenemende spanning iemand net te veel en hij haakt maandagmiddag af.

Toch komen we binnen 30 seconden 1-0 achter.

We zijn onder de indruk van alles. De rondleiding langs de sport faciliteiten met een koddige anekdote over de zwemmer die plots een baksteen imiteerde. De binnenplaats zelf met 1 muur klassiek gevangenismetselwerk. De skyboxen rondom. De ontvangst langs de lijn met de razende reporter van Mesdagradio. De stille kracht, die de hele avond prachtig zwijgt. 

Het laatste potje moeten we echt aan de bak. Van Mesdag 1 kan er wat van. Het publiek reageert vooral op trucjes, poortjes en mooie lobs. Wij zijn die twintig minuten de omstandigheden vergeten, een normaal potje voetbal. Graag willen winnen, rennen, zweten, scoren en lol maken. Vergeten zij ondertussen ook waar ze zijn? In dit korte moment behoren we tot elkaars wereld, de simpele gekaderde en gestructureerde van een voetbalwedstrijd.

We zitten nog even na in de Mesdagkantine. Zij gaan terug naar hun afdeling, wij straks naar huis. De meeste voetballers spelen het liefste thuis. Deze jongens liever een uitwedstrijd. Zouden ze daarna weer thuiskomen? Is er een thuis? Hebben ze die ooit gehad?

binnenplaatsjes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s