EK finale Nederland-Denemarken

 

Publiciteit voldoende tijdens het EK, interviews, achtergronden, voor-en nabeschouwingen, overigens even nikszeggend als altijd. Maar vooral heel veel mannengezever. Daarover later meer. Het vrouwenvoetbal wordt snel beter en de laatste jaren is er sprake van een ware groeispurt. Een Nederlandse semi-prof competitie, buitenlandse transfers, spectaculaire ledenaanwas bij de amateurs en positieve ontwikkelingen qua conditie, techniek en tactiek.

Het succes van Oranje is hier een uitvloeisel van, maar van tevreden achteroverleunen mag nog geen enkele sprake zijn mochten de leeuwinnen de titel grijpen. Daarvoor is het nog te vroeg en de succeslijn te dun.

De Nederlandse competitie is er, hier en daar met frisse tegenzin zoals bij sc Heerenveen duidelijk is te merken. De vrouwen mogen bij de gratie van de “heren” 1 keer per jaar in het stadion spelen. Daar komen dan toch 5000 supporters op af. Maar vergis je niet, bij normale thuiswedstrijden kun je de toeschouwers in 10 minuten handmatig tellen.

Financieel is het nog kwetsbaar bij de meeste clubs, maar die zijn er tenminste. Onder andere Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Groningen, ze bestaan niet eens.

Dat nu een deel van het oranjepubliek tettert, feest en blind allerlei superlatieven roept is schattig maar verbloemt nog de harde dagelijkse werkelijkheid voor de meeste eredivisiespeelsters. De eindjes aan elkaar knopen, studie en/of werk ernaast.

De vergelijkingen, zinloos en onterecht. Mummelende mannen die schamper over het niveau spreken. Het is begrijpelijk overigens als je onterechte mannelijke superioriteitgevoelens worden aangetast door een enthousiast en prima spelend vrouwen Nederlands elftal. Hoor je iemand erover dat Dafne Schippers bij de mannen niet eens de WK limiet zou lopen? Nou dan, koppen dicht.

Het moet normaal worden dat een meisje op een dag 1000 keer tegen een garagedeur aan trapt om haar techniek te verbeteren.

Gelukkig kijk ik onbevangen naar dit Oranje, leef mee en scheld bij een verkeerde pass.

Het doelpunt tegen Engeland. Linksback van Es speelt in op van de Donk, die kaatst terug naar Martens, ze dribbelt van links naar binnen en opent op rechts naar Groenen. Die neemt de bal aan met rechts en legt hem tegelijkertijd klaar om de voorzet te geven. Ze zwiept de bal met kracht en precisie hoog voor.

Miedema is al in de 16 meter gedoken, de bal is net van de voet af van Groenen en Miedema doet een klein stapje naar voren, ziet in een oogwenk dat de bal toch iets hoger komt dan verwacht en doet een stapje achteruit. Dan klimt ze omhoog en kopt tegendraads de bal in de goal. Een werkelijk subliem doelpunt.

Zondagmiddag om 17.00 uur zit ik klaar en hoop dat er meer van deze puike staaltjes voetbal te zien zijn.

oranjevrouwen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s