Schelte, Drachtster “oer boy…”

Schelte, onze “Drachtster Boy” voor altijd.
Een “oer” boy en clubicoon wars van enige opsmuk.

Vanaf de start van onze vereniging was hij lid. Hij was aanwezig bij het belangrijkste moment, de oprichting van vv Drachtster Boys op maandag 29 maart 1948 in café van der Molen (Nu Marktzicht.)

Jeugdvoetbalman in al zijn vezels. Puike voetbalprestaties vond hij prachtig, maar saamhorigheid en plezier stonden met afstand op nummer 1. Een wissel werd met zorg bedacht, het mocht nooit ten koste gaan van de jongen die uit het veld werd gehaald.

Kom er nog maar eens om; er was een seizoen ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Schelte trainde maar liefst 3 teams en voerde ook zijn leiderstaken bij deze teams zo veel mogelijk uit.

Zijn ontwapenende grijns wanneer mensen er achter kwamen dat hij ze in het ootje had genomen. Waarschijnlijk had hij een onwaarachtige uitslag van een team genoemd. Een grote luide lach vermengd met wat lieflijke grommende geluiden. Het geluid mede gevormd door een dagelijks shagje van de Javaanse jongens.

De eerste aanblik van Schelte kon voor pupillen nog wel eens indrukwekkend zijn. Er schuilde een soort oermens in zijn voorkomen. Al snel kwamen ze er achter dat Schelte vooral respect afdwong met zijn inzet, positiviteit en clubliefde.

Gelukkig was er meer. Als Schelte zijn rechter wijsvinger voor je hield wist je dat er een grens was bereikt. “It hy sa net moatten” was met enige regelmaat te horen na een emotionele reactie.

Waar Schelte was, zag je ook Ben Siemerink, een duo zoals ze niet meer bestaan. Ze hadden op een gegeven moment zo vaak en intensief contact met elkaar dat woorden bijna overbodig waren als ze tezamen coachten langs de lijn.
Tot zeer recent kwam Ben langs bij Schelte in Bertilla om alle uitslagen van de Drachtster Boys teams door te geven en door te nemen.

Uitslagen, standen en wie er scoorde, je vroeg het Schelte en hij wist het.
Hij kende decennia lang alle jeugdspelers bij naam.

Veel reacties kwamen er binnen van jongens die ooit onder hem hebben mogen voetballen, want dat mag gerust een voorrecht worden genoemd. Twee korte voorbeelden.

Een jeugdspeler die in 1981 zijn vader verloor op jonge leeftijd herinnert zich nog scherp hoe hij mede door Schelte werd opgevangen in deze droevige periode.

Van een ander komt het verhaal dat hij aan deze talentvolle voetballer zijn erelidspeldje heeft afgestaan. Waarom dit gebeurde zal een mysterie blijven, maar het zegt iets over zijn gulle onbaatzuchtigheid.

De herinnering in de oude kantine rond het biljart om het gestencilde clubblad bij elkaar te rapen en vast te nieten. Zijn lijnkalk kwaliteiten, vanzelfsprekend, want Schelte was rechtlijnig. Het oud papier verzamelen en nog ontelbare andere taken.

Schelte zijn positiviteit behoort voor altijd rond te waren op ons Sportpark. Wanneer er ooit Drachtster boys DNA zal worden gevonden dan zal dit zeker afkomstig zijn van Schelte van der Wal.

Voor de uitverkiezing vrijwilliger van het jaar lijkt er slechts 1 naam voor de trofee mogelijk: “de Schelte Schaal.”

De tekening van Schelte is speciaal voor de in memoriam gemaakt door Roelof Wijtsma.schelte

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s