Bo en Gijp

gijprenateEr was weer eens een storm van kritiek. Dat hoort zo. Want er werd iemand onrecht aangedaan volgens velen. Bo van Spilbeeck was voor de veiligheid niet door deze mensen om een reactie gevraagd, want stel je voor dat die het wel grappig vond wat Gijpie als Renate afgelopen vrijdag had bedacht.

De teneur, was ‘walgelijk’ wat de heren uit Voetbal Inside nu weer hadden bedacht.

Ik zag een dag ervoor bij DWDD voormalige Boudewijn van Spilbeeck nu heel vrolijk Bo zijn. Het spatte van de beeldbuis af en dat sprak veel kijkers aan. Ik voelde ook iets anders, ongemak. Hoe ik mijn best ook deed om te begrijpen hoe lang hij het gevoel moet hebben gehad om in een verkeerd lichaam te zitten, het bleef voor een deel ongemakkelijk.

Zit er iets belachelijk mannelijks achter dit gevoel? Dat je bang bent om misschien wel op deze vrouw in spe te kunnen vallen?

Misschien voelde Gijp deze ongemakkelijkheid ook. Of het ongemak bij de vele lofuitingen, die veel weg had van zelfopgelegde goedertierenheid vermengd met Pavlov.

Hij besloot in ieder geval om zichzelf als Renate op te voeren. Wellicht flauw, nee het was flauw. Maar het deed meer. Hij haalde het ongemakkelijke gevoel voor mij weg.

Dan de golf van kritiek. Misschien zit deze wel in dezelfde hoek. De hardste schreeuwers tegen Gijpie & Co kwamen erachter dat ze misschien wel hetzelfde gevoel hadden, alleen door hun zelfopgelegde ‘goedheid’ dit niet durfden toe te geven.

De reactie van Gijp maandag was prachtig. Hij deed wat hem was gevraagd door RTL. Duidelijk maken dat hij niks tegen Transgenders, homo’s en lesbiennes heeft. De clou was mooier. Hij betoogde dat zijn kijkers dat allang wisten. En dit dus niet hoefde uit te leggen. “Ik maak ze nu volslagen idioot door het uit te leggen.”

Gijp en Bo lijken veel op elkaar. Ze doen wat ze denken te moeten doen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s