Zolderkamers

 

Soms zie ik ze, zolderkamers uit de jaren ’70. Ze hebben als tienerkamer gefungeerd. Het behang met wat vage oranjetinten en dat post psychedelische omgekeerde bloemetjesmotief. Hier en daar wat Deco Wall afwerking. Verder precies in het midden van de zolder hangt een lamp met een gehaakte kap. De vloerbedekking soms zelfs nog Cocos.

De kamers zijn vaak in onbruik geraakt. Alsof het een plaats delict is geweest en er niks van zijn plaats mocht.

Een aantal posters zijdollydotsn vaak van recentere datum, 1982 ongeveer. Shakin Stevens of de Dolly Dots. Een paar stickers op de deur. “Ik hou van korfbal” en de onvermijdelijke “Atoomenergie nee bedankt.”

Zo mocht ik zo’n zolder, en de rest van het huis, van de eigenaren voor hen verkopen. Deze zolder kende ik al.

We waren een jaar of 16. 5 jongens en 5 meisjes, ouders weggestuurd of nerveus beneden zittend. Een verjaardagsfeestje.

We scharrelden wat schuchter rond of zaten op in de haast neergegooide kussens uit een bank of een bedmatras. Chips & Cola en top 40 muziek. Allemaal leuk en aardig.

Het werd pas echt leuk tijdens het dansen, nou ja dansen, slowen. Hoe langer het nummer duurde hoe beter. Favorieten die altijd voorbijkwamen: “Angie” van The Stones, “A whiter shade of pale”, “I’m not in love” van 10cc, “Je t’aime moi non plus” van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, de favoriet was “Nights in white satin” van The Moody Blues. Bij dat nummer zorgde ik ervoor om met het leukste meisje te dansenn. Binnen 10 seconden had je door hoe het zat. Vond ze jou ook leuk dan werden de volgende 7 minuten alleen maar fijner.

Na het dansen kansen om te zoenen. Die avond werd er om de 15 minuten van kuspartner gewisseld. Alsof het een “French Kissin’ opleidingscentrum betrof.

Verkering hield ik er niet aan over op die feestjes. Of er meisjes verliefd op me waren? Geen idee. Het “zoen brevet” was in elk geval binnen.

Elke keer als ik zo’n zolderkamer zie glimlach ik en stel me voor hoe de feestjes in deze ruimte zijn geweest.

Advertenties